31 Снежня

Апетыт прыходзіць падчас ежы, а аперытыў – да! Калі, як і з чым падаваць аперытыў

Гатуй са смакам
145 0 8
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Галоўная праблема застолля – не ў тым, каб яго арганізаваць, а ў тым, каб без шкоды для арганізма і лішніх праблем пераварыць той аб'ём ежы, які мы ў сябе спрабуем запхнуць. А калі гаворка ідзе пра навагоднюю ўрачыстасць, далучаецца яшчэ і фактар часу трапезы. Страўніку не толькі даводзіцца пераварваць велізарныя аб'ёмы ежы, але і рабіць гэта ў начны час. Добрым памочнікам у гэтым выпадку можа стаць не толькі таблетка Мезіму, Крэону або Панкрэаціну, але і добры аперытыў.

Як і многія іншыя алкагольныя напоі, аперытыў у Сярэднявеччы выкарыстоўваўся з медыцынскімі мэтамі. Шырока ўжываліся танізавальныя напоі з чаборам, зірой, гваздзіком, мускатным арэхам. Тады ж з'явіліся вермуты, араматызаваныя рамонкам, палыном, ваніллю і іншымі рэзкімі травамі. Цяпер яго прызначэнне трансфармавалася і мае іншы характар.

Што такое аперытыў?

Аперытыў – гэта алкагольны або безалкагольны напой, які падаюць да пачатку трапезы з мэтай узбуджэння апетыту і падрыхтоўкі страўніка да багатага прыёму ежы, стымуляцыі выпрацоўкі стрававальных ферментаў, страўнікавага соку, асабліва перад падачай мяса і тлустых страў. Аперытыў таксама спрыяе стварэнню святочнай атмасферы і дапамагае скіраваць гасцей на патрэбную хвалю.

Выпіты за 30-40 хвілін да пачатку застолля, ён дапаможа справіцца з тымі прысмакамі, якія ў нас прынята рыхтаваць на святы.

Якія напоі падаюць у якасці аперытыву?

Ідэальныя ў якасці аперытыву сокі, безалкагольныя і алкагольныя напоі.

Сокі

У якасці аперытыву лепш за ўсё падыходзяць сокі з гарчынкай або кіслінкай: грэйпфрутавы, цытрынавы, таматны, апельсінавы, вінаградны і гранатавы.

Безалкагольныя напоі

Гэта можа быць проста пітная астуджаная вада (можна з долькай лімона або лайма), мінеральная вада рознай ступені газаванасці, содавая.

Слабаалкагольныя напоі

Класікай аперытыву лічыцца падача вермута з лёдам. Можна зрабіць лёгкі кактэйль: вермут напалову з тонікам, лустачку лайма і лёд. Для стварэння святочнага настрою і ўзбуджэння апетыту можна таксама падаць пеністае шампанскае, херэс, шеры, белае віно, не надта салодкі лікёр.

Моцныя алкагольныя напоі

Знаўцам алкаголю з высокім градусам можна прапанаваць каньяк (арманьяк), брэндзі, бехераўку, віскі, партвейн, джын, ракію, крамбамбулю, разлітыя ў чаркі па 20-50 мл. Тут галоўнае - захаванне меры, інакш асноўнай стравы можна і не дачакацца.

Віды аперытыву

У залежнасці ад колькасці напояў, што вы выкарыстоўваеце, аперытыў можа быць:

  • Адзінарным - у выпадку падачы толькі аднаго напою (напрыклад, вермута);
  • Камбінаваным - пры падачы адначасова некалькіх відаў напояў (напрыклад, мінеральная вада, сок, віно);
  • Змяшаным - калі падаецца сумесь з некалькіх відаў напояў (кактэйлі накшталт махіта).

Пры выбары аперытыву важна памятаць наступныя нюансы:

  • Колькасць алкаголю, які падаецца гасцям да трапезы, павінна быць дастатковым для таго, каб абудзіць апетыт гасцей, а не выклікаць стан алкагольнага ап'янення;
  • Не падыходзяць у якасці аперытыву салодкія, цёплыя і гарачыя напоі, толькі ахалоджаныя або пакаёвай тэмпературы. Малочныя напоі, яечныя сумесі таксама не падыходзяць;
  • Аперытыў павінен спалучацца з асноўнымі стравамі (напрыклад, перад цёплым супам ні ў якім разе нельга падаваць напоі з лёдам) і напоямі, што падаюцца да іх;
  • Улічвайце час года – астуджанае шампанскае, віно, ваду лепш падаваць летам, а ўзімку можна спажыць і моцныя алкагольныя напоі;
  • Памятаеце аб правільнай падачы напояў.

З чым падаць аперытыў?

Паколькі аперытыў служыць для ўзбуджэння апетыту, закускі, што падаюцца да яго, не павінны справакаваць страту апетыту, таму яны павінны быць лёгкімі, добра падыходзіць да напояў.

Гэта могуць быць розныя віды арэхаў (міндаль, смажаныя арэшкі), садавіна, канапэ, салёныя палачкі, алівы, масліны, сыр, садавіна, мясныя закускі.

Аднак і ў ежы варта ведаць меру. Калі адчуваеце цяжар, пераелі - прайдзіцеся. Праблемы з страўнікам відавочна не ўваходзяць у вашы планы навагодняй ночы.

145 0 8

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)

Каб перайсці да абмеркавання, выканайце уваход або зарэгіструйцеся

Наверх