27 Красавіка
27.04.2020

Грэчка на ўсе выпадкі жыцця. Карысць для здароўя (+рэцэпты)

logo
Здаровае меню
158 0 23
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Грэчку часта называюць антыкрызісным прадуктам. Яна не толькі простая ў прыгатаванні, але і ідэальна спалучаецца з мясам, птушкай, рыбай, гароднінай, грыбамі, субпрадуктамі. Каштуе зусім нядорага, а пры жаданні грэчку можна вырошчваць на ўласным прысядзібным участку.

Грэчка. Стравы з грэчкі.

Разам з тым грэчка – надзвычай карысны прадукт. Лічыцца гіпаалергенным, і менавіта каша з грэчкі ўводзіцца ў прыкорм маленькага дзіцяці адной з першых. Таксама крупы не ўтрымліваюць глютэну, з'яўляючыся незаменным прадуктам харчавання пры цэліякіі. Але і для ўмоўна здаровых людзей усіх узростаў грэчка ўяўляе велізарную карысць.

Карысць грэчкі

Грачаныя крупы адносяцца да групы псеўдазерневых, кампанію грэчцы складаюць кіноа і амарант. Грэчка не з'яўляецца травой і цалкам пазбаўленая глютэну. Хаця яе часцей выкарыстоўваюць як крупы, з грэчкі таксама пякуць бліны і хлеб, робяць макароны, заварваюць гарбату. У ход ідзе нават шалупінне – ім набіваюць лячэбныя падушкі, якія, кажуць, выдатна дапамагаюць пры бяссонніцы.

Грэчку справядліва адносяць да дыетычнай ежы з-за высокага ўтрымання вітамінаў, мінералаў і антыаксідантаў. Яна багатая на бялок, клятчатку і складаныя вугляводы. Пры гэтым мае нізкі глікемічны індэкс і таксама падыходзіць для харчавання людзей з цукровым дыябетам.

У 100 грамах грачаных крупаў ядрыцы ўтрымліваецца:

  • вада –10%;
  • бялкі –13,3 г;
  • вугляводы –71,5 г;
  • тлушчы – 3,4 г;
  • цукар –0 г;
  • клятчатка –10 г.

Энергетычная каштоўнасць прадукту складае 343 кілакалорыі ў 100 г.

Грэчка. Каштоўнасць прадукту.

Асноўная перавага грэчкі ў параўнанні з іншымі крупамі – яе ўнікальны амінакіслотны склад; высокая насычанасць пажыўнымі рэчывамі і антыаксідантамі, якія нярэдка адносяць да «суперпрадуктаў» (напрыклад, фітанутрыент рутын, дубільныя рэчывы, кацехін і г.д.). Гэтым абумоўленыя шматлікія станоўчыя эфекты грэчкі для здароўя чалавека: у прыватнасці, здольнасць кантраляваць узровень цукру ў крыві, зніжаць павышаны ціск і ўзровень «дрэннага» халестэрыну, паляпшаць страваванне і г.д.

Апроч іншага, грэчка служыць выдатнай крыніцай лёгказасваяльнага расліннага бялку і змяшчае 12 амінакіслотаў, у тым ліку 2 незаменныя. У сярэднім на 100 г крупаў прыпадае 13 грамаў бялку. Гэта меней, чым у бабовых, але больш, чым у рысе, пшаніцы і кукурузе.

У людзей, якія прытрымліваюцца прынцыпаў вегетарыянства альбо адчуваюць павышаную патрэбу ў бялку, стравы з грачаных крупаў павінны рэгулярна прысутнічаць у рацыёне. Гэта забяспечыць неабходнае спажыванне амінакіслотаў і бялку для падтрымання нармальных клетачных працэсаў, захавання мышачнай масы і атрымання энергіі.

Грэчка. Незаменная ў вегетарыянстве.

Але якая б ні была карысная грэчка, ад яе лёгка стаміцца, калі не праявіць гастранамічную фантазію. Бо прымяненне грачаных крупаў у кулінарыі зусім не абмяжоўваецца падрыхтоўкай адной толькі кашы.

Прапануем вам некалькі простых, але на дзіва смачных і карысных рэцэптаў страў з грэчкі.

Простыя і смачныя стравы з грэчкі

  • Перад падрыхтоўкай грэчку, як і любыя іншыя крупы, неабходна старанна прамываць пад струменем халоднай вады, каб выдаліць пыл і шалупінне. Крупы нельга замочваць загадзя – ад гэтага яны могуць страціць свой смак.

Грэчка з гароднінай

Гэтая простая і сытная страва будзе даспадобы і дзецям, і дарослым. Для яе прыгатавання спатрэбяцца:

  • Грэцкія крупы ядрыца – 1 шклянка;
  • замарожаная агароднінная сумесь – 450 г;
  • соль па смаку;
  • свежая зеляніна для ўпрыгожвання.

Грэчка з гароднінай.

Спачатку неабходна зварыць грэчку. Аб'ём вады павінен быць у два разы большым за аб'ём крупаў (у нашым выпадку – 2 шклянкі). Старанна прамытую грэчку заліць вадой, давесці да кіпення, злёгку пасаліць і варыць на маленькім агні пад зачыненай накрыўкай да гатоўнасці.

  • Каб крупы зварыліся хутчэй, у ваду, што кіпіць, можна пакласці кавалачак сметанковага масла – прыкладна 20 г.

Пакуль варацца крупы, разагрэйце патэльню і з даданнем невялікай колькасці расліннага алею і вады патушыце замарожаную гародніну. Гародніна гатовая, калі зробіцца мяккай. Дадайце сюды ж, да гародніны, прыгатаваную грэчку, пасаліце, змяшайце. Дайце страве патаміцца пад накрыўкай яшчэ 5 хвілін.

Перад падачай упрыгожце свежай зелянінай.

  • Замест замарожанай агародніны ў сезон можна выкарыстоўваць свежую – моркву, цукіні, памідоры, струкавую фасолю, брокалі.

Супчык з грэчкі

Калі на грэцкую кашу глядзець ужо сіл няма ніякіх, і нават у якасці гарніру даесці яе не атрымліваецца, самы час прыгатаваць супчык. Не сумнявайцеся – у такім выглядзе грэчку даядуць усё. Яшчэ і дабаўкі папросяць!

Грэчка. Суп з грэчкі.

Спатрэбіцца:

  • ужо гатовая грэчка, колькі засталося, напрыклад, пасля ўчарашняй вячэры, але не менш за 0,5 шклянкі;
  • 1,5 л курынага булёна;
  • 2 сярэднія бульбіны;
  • невялікая морква;
  • маленькая цыбуліна;
  • перац чорны гарошкам – 2 шт.;
  • лаўровы ліст;
  • соль па смаку.

Зварыць курыны булён. Для гэтага курыную грудку заліце халоднай вадой. Праз 5 хвілін пасля закіпання ваду трэба зліць. І заліць мяса наноў. Пасля таго, як вада зноўку закіпіць, пакіньце курыцу варыцца каля паўгадзіны. Затым мяса дастаньце з каструлі.

Пакуль рыхтуецца булён, моркву і цыбулю ачысціце і здрабніце (моркву на буйнай тарцы, цыбулю – парэзаць кубікамі). Падсмажце злёгку на патэльні ў невялікай колькасці расліннага алею.

Ачысціце бульбу і нарэжце дробнымі кубікамі. Пакладзіце ў курыны булён. Няхай суп гатуецца на невялікім агні пад зачыненай накрыўкай хвілін 15.

Пасля таго, як бульба злёгку падварыцца, дадайце падсмажаную гародніну, чорны перац, лаўровы ліст, соль па смаку, а таксама парэзанае кавалачкамі курынае мяса. І не забудзьцеся пра грэчку – яе туды ж, у агульны кацёл. Яшчэ 5-10 хвілін на агні пад зачыненай накрыўкай – і суп гатовы!

  • Гатуюць супчык з грэчкі і з сухімі крупамі. Тады іх закладваюць у каструлю адначасова з бульбай, папярэдне прамыўшы пад праточнай вадой.

Крупенік грачаны са смятанай

Немудрагелістая запяканка з грачаных крупаў з тварагом падыдзе і для сняданку, і для вячэры. Аднолькава смачная ў гарачым і ў халодным выглядзе. Ідэальная, калі падаваць яе са смятанай і печаным яблыкам. Для прыгатавання спатрэбяцца:

  • грэчка – 1 шклянка;
  • тварог – 200 г;
  • яйка – 1 шт.;
  • цукар – 2 ст.л. (можна абысціся і без яго).

Крупы прыгатаваць гэтак жа, як апісана ў рэцэпце грэчкі з гароднінай.

  • Перад гатаваннем злёгку абсмажце грэчку на сухой патэльні. У гатовай страве крупы раскрыюцца больш ярка і атрымаецца нашмат смачней.

Разатрыце тварог з яйкам і цукрам. Дадайце гатовыя і злёгку астуджаныя грэцкія крупы, старанна змяшайце, каб усе інгрэдыенты раўнамерна злучыліся.

Форму для выпякання змажце алеем і прыцерушыце мукой, манкай або паніровачнымі сухарамі. Выкладзіце прыгатаваную грачана-тварожную масу ў форму і запякайце на працягу 40-45 хвілін у духоўцы пры 180⁰С. Калі скарыначка зверху падрумяніцца, зробіцца залацістай, запяканка гатовая.

Страва мае злёгку рассыпчатую кансістэнцыю, якая пры астыванні «схопліваецца» і робіцца меней крохкай. Падаюць запяканку парцыённа са смятанай.

Смачна есці і будзьце здаровыя!

Падпісвайцеся на наш канал у Telegram, групы ў Facebook, «УКантакце», у «Аднакласніках» – і будзьце ў курсе свежых навінаў! Толькі цікавыя відэа на нашым канале YouTube, далучайцеся!

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

158 0 23

Член Беларускага саюза журналістаў. Лаўрэат прэміі Беларускага саюза журналістаў.
Наверх