21 Ліпеня
21.07.2017

Агульныя правілы сервіроўкі стала

logo
Гатуй са смакам
149 0 81
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Прыём гасцей — рэч адказная і вельмі няпростая. Для кожнай гаспадыні гэта своеасаблівы экзамен, дзе здаюць два прадметы: уменне прыгатаваць страву і прыгожа яе падаць. Менавіта сервіроўка здольная надаць вечару ўрачыстасць і паказаць гасцям, наколькі яны чаканыя ў гэтым доме. Прычым сервіроўка ў дадзеным выпадку — не толькі правільная расстаноўка посуду і сталовых прыбораў, але і дэкарыраванне.

З чаго пачаць?

З планавання застолля. Варта прадумаць:
•         колькасць гасцей;
•         якую частку жылля адвесці пад мерапрыемства;
•         меню;
•         сталовую бялізну і прыборы.

У тыповых кватэрах выбар месца для застолля невялікі. Вось уладальнікам загараднай маёмасці ёсць над чым падумаць. Выбірайце для прыёму гасцей не маленькі пакой: лічыцца, што на кожнага чалавека за сталом павінна быць не менш за 80 см прасторы.

Сервіроўка пачынаецца з праверкі стану сталовых прыбораў. На талерках, келіхах, чарках недапушчальныя сколы і шчыліны. У відэльцаў павінны быць усё зубчыкі, лыжкі і нажы — без іржы. Дэфектныя прыборы трэба замяніць.

Праверце, наколькі чысты посуд, ці няма на ім пылу. Калі сервіз даўно не выкарыстоўвалі, варта працерці ўсе прыборы цёплым, трохі вільготным ручніком, а затым насуха чыстым.

Асаблівай увагі заслугоўвае абрус. Некаторыя руплівыя гаспадыні, баючыся, што яго могуць выпэцкаць віном альбо соусам, накрываюць стол зверху цыратай. Згодна з правіламі этыкету, рабіць гэтага катэгарычна нельга.

Але вось падстрахавацца, набыўшы абрус з тэфлонавым пакрыццём, усё ж варта. Унікальная асаблівасць яго фактуры ў тым, што вадкасць і тлушч не ўбіраюцца, такім чынам, абрус не прамакае, і на ім не ўтвараюцца плямы. А выцерці пралітую вадкасць можна з дапамогай звычайнай губкі.

Звярніце ўвагу на памеры і колер абруса. Традыцыйна выбіраюць белы. Ён павінен звісаць са стала на 25-30 см, але не ніжэй сядзення крэсла.

Важны элемент дэкору святочнага стала — сурвэткі.

  • Сурвэткі з тканіны заўсёды выглядаюць элегантна і гарманічна. Госці кладуць іх на калені, каб не выпэцкаць вопратку падчас трапезы.

  • Папяровыя сурвэткі служаць для таго, каб выцерці вусны і рукі пасля ці падчас ежы. Размяшчаюцца злева ад сталовых прыбораў.

Прынцыпы сервіроўкі стала

Расстаноўка посуду на стале — асаблівы рытуал. У першую чаргу ставяць вырабы з фарфору, фаянсу. Затым ідуць сталовыя прыборы, келіхі, чаркі, посуд са шкла і крышталю. Пры расстаноўцы фужэраў, келіхаў іх прытрымваюць за ножку.

У класічным еўрапейскім варыянце сервіраваны стол выглядае такім чынам.

Для ўсіх гасцей павінны быць падрыхтаваныя аднолькавыя індывідуальныя наборы сталовых прыбораў, у якіх будуць:

  1. талеркі,
  2. нажы,
  3. відэльцы,
  4. лыжкі,
  5. келіхі,
  6. чаркі,
  7. сурвэткі.

Гэты набор можа змяняцца ў залежнасці ад меню. Напрыклад, калі вы не збіраецеся ставіць суп, тады лыжка і талерка для яго не патрэбныя.

У культуры Усходняй Азіі для сервіроўкі выкарыстоўваюць спецыяльныя палачкі для ежы. У рэстаране да іх можна папрасіць відэлец, калі палачкамі вы карыстаецеся не надта добра.

У якасці дэкору можна ўзяць вазы з кветкамі. Важна, каб яны не перашкаджалі гасцям камунікаваць.

Сервіроўка стала — рэч творчая, што патрабуе густу, ведання традыцый і стрыманасці. Менавіта сервіроўка стварае агульнае ўражанне і задае настрой на ўвесь вечар. А пра тое, як правільна выбраць і паставіць талеркі, сталовыя прыборы і келіхі, мы раскажам у наступных артыкулах.

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

149 0 81

Наверх