22 студзеня
22.01.2018

10 спосабаў адрозніць сапраўдны мёд ад падробкі

logo
Выбірай прадукты
102 0 15
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

Для таго, каб вызначыць, сапраўдны мёд перад вамі ці фальсіфікат, зусім не абавязкова здаваць яго ў лабараторыю для аналізу. Ацаніць яго якасць можна і ў хатніх умовах, скарыстаўшыся нашай інструкцыяй.

Ацэнка якасці мёду па знешніх прыкметах

Кансістэнцыя

У сапраўднага мёду яна аднастайная, без дамешкаў і расслаенняў, на дне не павінна быць ніякага асадку. У залежнасці ад пары года яна можа быць вадкай (у маладога мёду, сабранага летам) або густой, так званы «зацукраваны» мёд. Такі крышталізаваны мёд, як правіла, становіцца больш светлым, мутнаватым.

У сувязі з гэтым выклікае сумненне якасць вадкага мёду, які можна ўбачыць на ў крамах зімой. Яго вадкая кансістэнцыя сведчыць пра тое, што мёд маглі «распусціць» (ператапіць) для надання яму таварнага выгляду. Хоць магчымы і такі варыянт, што пчол кармілі цукрам.

Выключэнне – толькі акацыевы мёд, які павольна крышталізуецца і даўжэй можа захоўваць вадкую кансістэнцыю.

Цякучасць

Паказчык эфектыўны пры ацэнцы якасці свежага мёду. Калі ў слоік з мёдам апусціць лыжку, трохі зачэрпнуць яго і падняць, ён будзе доўга цягнуцца, сцякаючы роўным струменьчыкам на талерку, не перарвецца і створыць горачку. Апошняя капля спружыніць і падцягнецца назад да лыжкі.

Пры павароце лыжкі вакол сваёй восі натуральны мёд намотваецца на яе, падробка ж будзе сцякаць. А калі слоік з мёдам перавярнуць, бурбалка з паветрам (яна павінна быць адна і вялікая) павінна падняцца па напрамку ад вечка да дна слоіка.

Ёсць яшчэ такая хітрасць: кроплю мёду можна расцерці пальцамі. Натуральны цалкам убярэцца ў скуру, падробка ўтварае камячок і будзе перакатвацца.

Смак

Сапраўдны мёд вылучае не толькі прыемны салодкі смак, даўкасць, але і лёгкая горыч пасля. Ад якаснага прадукту абавязкова павінна быць пяршэнне ў горле.

Водар

Натуральны мёд ад падробкі можна адрозніць і па паху. У якаснага прадукту ён ненавязлівы, натуральны, кветкавы. Фальсіфікат жа пахне вельмі прыкра, ненатуральна, рэзка, можа быць дамешак карамелі.

Колер

У залежнасці ад таго, з якой меданоснай расліны быў сабраны нектар, мёд можа змяняць свой колер ад светла-жоўтага да цёмна-карычневага. Так, ліпавы мёд бурштынавага колеру, грэчкавы – карычневы, а кветкавы мёд – светла-жоўты.

Калі вы бачыце белы мёд, гэта можа быць не толькі акацыевы, але і атрыманы шляхам перапрацоўкі цукру прадукт. У гэтым выпадку пчол кормяць цукровым сіропам, які яны перапрацоўваюць як звычайны нектар. І хоць нават у лабараторных умовах складана адрозніць натуральны мёд ад падробкі, па сваёй карысці для здароўя ён не ідзе ні ў якое параўнанне з натуральным мёдам.

Карычневага колеру мёду можна дамагчыся не толькі шляхам збору нектару з грэчкавых палёў, але і пры перетапленні старога мёду. Пры гэтым ён награваецца звыш 40°С і губляе ўсе свае карысныя ўласцівасці. Будзьце пільныя, калі вясной або ў пачатку лета вам прапануюць такі мёд.

Цікавая сітуацыя і з травеньскім мёдам, якога так чакаюць многія аматары гэтай прысмакі. Тэарэтычна, выпампаваць можна і ў траўні. Але праблема ў тым, што гэты мёд неабходны пчалінай сям'і для таго, каб выкарміць расплод. Калі забраць ад сям'і мёд у траўні, працоўныя пчолы будуць слабымі, млявымі, што справакуе значнае зніжэнне колькасці сабранага мёду. Таму наўрад ці добры гаспадар пойдзе на такія ахвяры і рызыкі.

Хатняя хімічная лабараторыя

Акрамя ацэнкі органалептычных уласцівасцей набытай вамі прысмакі можна ў хатніх умовах правесці невялікі эксперымент па выяўленні старонніх дамешкаў у мёдзе.

Чаго толькі несумленныя прадаўцы не дадаюць у мёд: і патаку, і крэйду, і тынкоўку, і крухмал. Але вывесці на чыстую ваду махляроў можна.

  1. Напоўніце празрыстую ёмістасць невялікай колькасцю вады і растварыце ў ёй мёд. Калі нейкія дамешкі ў яго дададзеныя (пілавінне, мука, крэйда), яны альбо ўсплывуць на паверхню, альбо асядуць на дномука, мел).
  2. Калі ў раствор вады і мёду капнуць трохі ёду і яго афарбоўка зменіцца на сінюю, гэта дакладная прыкмета таго, што дададзены крухмал.
  3. Каб праверыць, ці ёсць у мёдзе крэйда, трэба ў раствор мёду з вадой капнуць трохі воцату. Калі ён зашыпіць – крэйда ў наяўнасці.
  4. Выявіць цукровую або крухмальную патаку ў складзе мёду таксама магчыма. Для гэтага неабходна прыгатаваць 10% -ы раствор мёду, падзяліць яго на дзве часткі. У адну дадаць трохі медыцынскага спірту, у іншую – азотнакіслага срэбра або ляпіс. Калі раствор зменіць колер на белы пры даданні спірту – у мёдзе ёсць дамешак крухмальнай патакі. Калі пры даданні ляпісу або азотнакіслага срэбра выпадзе белы асадак – ёсць цукровая патака.
  5. Тэст з прамакаткай дапаможа выявіць дамешкі. На прамакатку трэба нанесці кроплю мёду і пакінуць на 3-5 хвілін. Калі з зваротнага боку папера прамокла – у мёдзе ёсць дамешкі. Калі не – мёд высакаякасны.

Памятка

Купляйце мёд толькі ў правераных пчаляроў і ў сезон. Памятаеце, што выпампоўваць мёд пачынаюць 14 жніўня, у мядовы спас. Тады і адпраўляйцеся за купляй. Прычым закупляцца лепш на цэлы год, а за опт можна прасіць зніжку.

Яшчэ адным спосабам праверкі на якасць мёду можа служыць наяўнасць у пчаляра мёду ў сотах. Падрабіць яго практычна немагчыма, а пры адсутнасці такога можна ўсумніцца ў якасці меда.

Каб вас не падманулі пры куплі, звярніце ўвагу на тое, што 1 літр сталага мёду павінен важыць не менш за 1,4 кг.

Калі кавалачак зацукраванага мёду падпаліць, ён павінен бясшумна расплавіцца. Шыпенне і патрэскванне выдадуць падробку з галавой.

Каб мёд прыносіў выключна карысць вашаму здароўю, не залянуецеся ацаніць якасць пакупкі перад ужываннем. А пры неабходнасці можаце здаць мёд у лабараторыю для экспертнай ацэнкі якасці.

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

102 0 15

Наверх