26 Сакавіка
26.03.2019

Захворванні крыві: на што звяртаць увагу ў аналізах і як лячыцца

logo
Вострае пытанне
72 0 193
Памер шрыфта:
  • A
  • A
  • A

26 сакавіка адбылася анлайн-канферэнцыя «Захворванні крыві: на што звяртаць увагу ў аналізах і як лячыцца».

Перыядычнае павышэнне тэмпературы цела і змяненне вагі без відавочнай прычыны, празмерная патлівасць, частыя насавыя крывацёкі, жалезадэфіцытная анемія, утварэнне гематомаў без траўмаў, значнае павелічэнне лімфавузлоў. Усё гэта можа сведчыць пра захворванні крыві. Якія паказчыкі аналізаў крыві ў дзяцей і дарослых павінны насцярожыць? На якія з іх трэба абавязкова звярнуць увагу цяжарным?

На пытанні адказвалі:

  • Наталля Клімковіч, заг.кафедры дзіцячай анкалогіі і гематалогіі БелМАПА, доктар медыцынскіх навук.
  • Людміла Смірнова, заг.кафедры клінічнай гематалогіі і трансфузіялогіі БелМАПА, доктар медыцынскіх навук.

Маюцца навуковыя артыкулы (Талако Т.М., Сарока М.Ф.) пра карэкцыю дэфіцыту вітаміну D у пацыентаў з АФС. Пасля правядзення лячэння холекальцыферолам назіралася значнае зніжэнне ўзроўню анты-β2-ГП I антыцелаў класа IgG. Але ў сваіх даследаваннях яны выключалі з назірання цяжарных. На дадзены момант якая тактыка павышэння вітаміну D у цяжарных з АФС? Які ўрач павінен гэтым займацца і на якім тэрміне цяжарнасці?

Людміла Смірнова: Цяжарным рэкамендуецца вітамін D у дозе 1000 міжнародных адзінак у выглядзе дзвюх кропель на сыр або хлеб. АФС падчас цяжарнасці займаецца рэўматолаг, а калі ён лічыць патрэбным – накіроўвае да гематолога, бо пры АФС маюцца істотныя змены ў сістэме гемастазу.

Зараз мой узровень вітаміну D складае 12,96 нг/мл (недахоп). Які яго ўзровень з'яўляецца дастатковым для цяжарных, а таксама для цяжарных з АФС?

Людміла Смірнова: Дастатковым з'яўляецца ўзровень ад 30 да 50-60 нг/мл.

У якіх дозах павінен прызначацца холекальцыферол цяжарным з АФС, на якіх тэрмінах?

Людміла Смірнова: У дозе 1000 міжнародных адзінак на тэрміне 15-16 тыдняў.

У заходніх артыкулах нормы вітаміну D, а таксама сутачная доза яго прыёму значна вышэйшая за нашы нормы. Чаму?

Людміла Смірнова: Бо ў заходніх краінах больш актыўна займаюцца даследаваннямі абмену вітаміну D пры розных захворваннях. Таму яны не такія асцярожныя пры прызначэнні гэтага вітаміну ў верхніх межах нормы. Мы прызначаем у ніжніх і сярэдніх дозах у мэтах бяспекі.

Ці павінен прызначацца рыбін тлушч цяжарным з АФС? У якіх дазіроўках і на якіх тэрмінах?

Людміла Смірнова: Рыбін тлушч не з'яўляецца лячэбным прэпаратам, і казаць пра дазіроўкі некарэктна. Пры неабходнасці трэба прызначаць прэпарат вітамінаў А, Е, D паасобку.

Па апошніх навуковых дадзеных ці павінен прызначацца прэпарат кальцыю і ў якіх дозах, на якіх тэрмінах?

Людміла Смірнова: Лепш узяць спецыяльныя прэпараты кальцыю для цяжарных. Там збалансаваная яго невялікая доза.

Якія яшчэ вітаміны цяжарным з АФС павінны быць прызначаныя? У якіх колькасцях і на якіх тэрмінах?

Людміла Смірнова: Спецыяльных вітамінаў для цяжарных з АФС не існуе, за выключэннем вітаміну D. Усім цяжарным паказаны прафілактычныя дозы вітамінаў А, Е, С.

Якіх спецыялістаў яшчэ неабходна наведаць ці якія аналізы здаць для вызначэння прычыны захворвання? Дзіця 5 гадоў, павялічаны падсківічныя лімфавузлы (агляд стаматолага і лора прычыны не выявілі), хуткасць асядання эрытрацытаў на працягу двух тыдняў на фоне прыёму тэрмінам у 10 дзён Цэфураксіма трымаецца на ўзроўні 30-32, у мазку з зева і носа паталогіі не выяўлена, АСЛ-О 1600.

Наталля Клімковіч: Нармальны памер лімфатычнага вузла ў дзіцяці – да 10 мм у дыяметры. У яго маецца хранічная стрэптакокавая інфекцыя. І, магчыма, рэактыўная падсківічная лімфадэнапатыя, што з'яўляецца нармальнай рэакцыяй на наяўнасць інфекцыі (лімфатычныя вузлы – гэта «фільтр» нашага арганізма). Вы павінны звярнуцца да лора, які прызначыць прэпарат Біцылін-5 і кантроль АСЛ-О.

Дзяўчынцы поўных 14 гадоў, у маі 2019-га споўніцца 15. У лютым 2016 года знайшлі вірус Эпштэйна-Бар G у сувязі з кістой у селязёнцы. Перыядычна, асабліва калі дзіця стамляецца пасля ўрокаў, пачынае балець галава і павышаецца тэмпература да 37,1. Частыя, але не штодня, насавыя крывацёкі, адзначаецца павышаны гіпергідроз, што выяўляецца ў вільготных далонях. Гемаглабін крыві пастаянна 150-160 г/л.

Наталля Клімковіч: У вашага дзіцяці носьбіцтва вірусу Эпштэйна-Бар. Гэта не інфекцыя, і спецыяльнага лячэння не патрабуецца. Гэта вірус з герпес-групы, які застаецца ў арганізме назаўжды. Насавыя крывацёкі і павышаны гіпергідроз з ім не звязаныя. Вам варта звярнуцца да эндакрынолага для кантролю гармонаў шчытападобнай залозы і палавых гармонаў, а таксама здаць аналіз крыві на АСЛ-О (Антыстрэпталізін). Насавыя крывацёкі могуць быць звязаныя з гіперплазіяй (павелічэннем) сасудаў слізістай насавой перагародкі, таму вам варта звярнуцца да лора. Нармальная канцэнтрацыя гемаглабіну для вашай дзяўчынкі – 120-160 г/л.

Падкажыце, калі ласка, якое абследаванне трэба прайсці? На працягу года назіраю тэмпературу цела 37,0-37,2 (раней была 36,6, калі не хварэла). Ноччу перыядычна назіраецца патлівасць. Год таму ферытын быў на ніжняй мяжы. Таксама турбуе сэрца (у ЭКГ, як кажуць, нязначныя змены ў міякардзе), бываюць нязначныя галавакружэнні і тахікардыя. Узрост 25 гадоў.

Людміла Смірнова: Можна меркаваць, што ў вас маецца латэнтны дэфіцыт жалеза. І дадзеная тэмпература вельмі характэрная для гэтага дэфіцыту. Рэкамендую правесці прафілактычны курс прэпаратаў жалеза ў выглядзе полімальтознага комплексу, паколькі яны лепей пераносяцца. Адна таблетка ў дзень, лепей праз 30 хвілін пасля абеду. Курс лячэння – 30 таблетак. Пасля гэтага рэкамендую паўтарыць даследаванні ўзроўню ферытыну, які павінен стаць больш за 40 мкг/л.

Ці можна пры дыягназе «эсэнцыяльныя тромбацытамія» адмяніць ін'екцыі Альтэвірам (калю 2 гады, і трамбацыты сталі 280)? І як паводзіць сябе далей, калі мне адменяць уколы?

Людміла Смірнова: Пры дадзеным дыягназе ўвядзенне прэпаратаў інтэрферону будзе перарывацца пры стабільным павелічэнні трамбацытаў, як у вас. Аднак гэта трэба рабіць пад кантролем узроўню трамбацытаў у гематолага, у прыватнасці, Мінскага дыягнастычнага цэнтра. Ці можаце запісацца да мяне на прыём у прафесарскі цэнтр БелМАПА.

Хвароба – хранічны міелалейкоз, ужо 9 гадоў. Хацелася б вылечыцца. Падкажыце, што рабіць, ці чакаць смерці?

Людміла Смірнова: Чакаць смерці ні ў якім разе не трэба, бо зараз маюцца новыя прэпараты, якія дазваляюць доўга лячыць дадзенае захворванне. Я вам рэкамендую звярнуцца на кафедру клінічнай гематалогіі і трансфузіялогіі БелМАПА на Сямашкі, 8. Тэлефон можна знайсці на сайце БелМАПА. Пры запісе паведаміце, што звяртаецеся ў сувязі з анлайн-канферэнцыяй і хочаце запісацца да Смірновай Людмілы Аляксееўны. Магчыма, мы збяром кансіліум па Вашым выпадку.

Пасля цяжарнасці (прайшло 5 гадоў) пастаянна паніжаны трамбацыты. Самы нізкі паказчык быў 123. Усе астатнія паказчыкі ў норме. Здавала каагулаграму – усе паказчыкі ў норме. Крывацёкаў не бывае, гематомаў няма. У чым можа быць прычына паніжаных трамбацытаў?

Людміла Смірнова: Узровень трамбацытаў, вышэйшы за 100, з'яўляецца бяспечным. Таму ў вас і няма крывацёкаў. Зніжэнне ўзроўню трамбацытаў можа быць звязана з актыўнасцю макрафагальнай сістэмы. Рэкамендую даследаваць трамбацыты ў сярэдзіне менструальнага цыклу і адразу пасля заканчэння менструальнага крывацёку.

Паважаныя гематалогі! Калі магчыма, пракаментуйце, калі ласка, аналізы крыві: RBC 4,34; Hb 114; HCT 32,7; MCV 75,3; MCH 26,3; MCHC 349; RDW 19,2; PLT 272; лейкацыты 4,9; WBC 4,9; эазінафілы 1; палачкаядзерныя 1; сегментаядзерныя 46; лімфацыты 45; манацыты 7; СОЭ 20; глюкоза 6,65.

Людміла Смірнова: Па аналізах мае месца жалезадэфіцытная анемія лёгкай ступені. Рэкамендую, улічваючы ўзрост, прымаць прэпараты жалеза ў выглядзе полімальтознага комплексу, паколькі яны даюць менш пабочных эфектаў, чым солевыя прэпараты жалеза (сульфаты). 1 таблетка ў суткі пасля вячэры праз 30 хвілін на працягу 1 месяца. Пасля паўтарыце агульны аналіз крыві і ферытын. Пры гемаглабіне 120 г/л і вышэйшым, ферытыне 40 мкг/л і вышэйшым лячэнне можна спыніць. Агульны аналіз паўтарыць праз тры месяцы. Пры зніжэнні гемаглабіну праз тры месяцы паўтарыць ферытын і даследаваць С-рэактыўны бялок. Пры яго павышэнні звярніцеся да гематолога.

Хлопчык, 10 гадоў. Падскочыў білірубін на фоне перанесенай ротавіруснай інфекцыі. Здалі паўторна аналізы – білірубін пачаў зніжацца. Мы сядзелі на дыеце, але даволі высокі гемаглабін і ёсць змены па крыві. Гэтыя аналізы паказалі ўрачу-педыятру. Яна сказала, што нічога страшнага. Скажыце, калі ласка, нам не трэба ніякіх паўторных аналізаў? І ці варта хвалявацца? Дзіця адчувае сябе выдатна, скаргаў ніякіх няма, апетыт добры.

Наталля Клімковіч: Норма канцэнтрацыі гемаглабіну для вашага хлопчыка 120-160 г/л. Калі дзіця адчувае сябе выдатна, а ўрач-педыятр не бачыць праблем з нагоды агульнага аналізу крыві, ніякага дадатковага абследавання дзіцяці не паказана. Кантралюйце агульны аналіз крыві адзін раз у 6 месяцаў і сачыце за пітным рэжымам: не менш за паўтара літра чыстай вады без газу ў дзень.

Турбуе пытанне пра магчымыя захворванні крыві ў дзяцей (унукаў). Дыягназ мамы – міеладысплатычны сіндром. Яе ўжо няма. Мяне турбуюць начныя крывацёкі з носа. Я думала (-ю), што гэта, магчыма, слабыя сценкі сасудаў. Загадзя дзякуй за адказ і рэкамендацыі.

Наталля Клімковіч: Міеладысплатычны сіндром з'яўляецца выключна набытым захворваннем, характэрным для асоб сталага ўзросту. Калі Вашыя крывацёкі маюць толькі адну лакалізацыю (насавыя), хутчэй за ўсё, гэта звязана з гіперплазіяй сасудаў слізістай поласці носа. Звярніцеся да оталарынголага.

Добры дзень, падкажыце, калі ласка, ці магу я планаваць дзіця пры такіх паказчыках эрытрацытаў, якія датычацца гемаглабіну? І што значаць дадзеныя паказчыкі? Наколькі яны небяспечныя? І што рабіць? Гемаглабін падае пасля менструацыі, аднак менструацыя, у асноўным, умераная, часам вялікая. Прапіла Дурулекс, гемаглабін падняла, пакуль трымаецца ў норме 3 месяцы. Па самаадчуванні ў мяне ўсё ў норме, нават пры зніжэнні гемаглабіну. Асабліва нейкіх праяваў і збояў у арганізме не назіраю.

Людміла Смірнова: Па аналізах і сімптомах у вас маецца латэнтны дэфіцыт жалеза. Таму гемаглабін перыядычна падае. Рэкамендую даследаваць узровень ферытыну, каб пацвердзіць дыягназ. Дэфіцыт ферытыну, ніжэйшы за 20 мкг/л, пацвярджае дэфіцыт жалеза ў арганізме. Рэкамендую правесці курс прэпаратамі жалеза, лепей групы полімальтознага комплексу, па адной таблетцы ў дзень. І планаваць цяжарнасць. Падчас цяжарнасці ў другім і трэцім трыместры праводзіцца прафілактычны курс прэпаратамі жалеза, якія прызначаць у жаночай кансультацыі.

Падкажыце, калі ласка, калі падчас цяжарнасці мне паставілі дыягназ «спадчынная трамбафілія», можа гэта неяк паўплываць на маю нованароджаную дачку? І якая норма трамбацытаў для немаўлятаў? Зараз дачцэ 10 месяцаў, паказчыкі штораз скачуць (360, 409, 332, 500, цяпер 429). Ці варта нам турбавацца і звяртацца да гематолога?

Людміла Смірнова: Пастаўлены дыягназ адмоўна паўплываць на вашу дачку 10 месяцаў не можа. Норма трамбацытаў для немаўляці – 150-450 тысяч у мкл. Колькасць трамбацытаў не з'яўляецца пастаяннай велічынёй. І залежыць ад шматлікіх працэсаў: запаленне, абмен рэчываў, стрэс, крывацёкі, дэфіцыт жалеза і г.д. Да гематолога трэба звяртацца пры ўзроўні трамбацытаў 700 тысяч у мкл і вышэйшых.

У мяне з дзяцінства перыядычна паніжаны лейкацыты ў ААК, але сёлета яны ўпалі да 2,55. Па самаадчуванні: пастаянная слабасць, вельмі моцная начная патлівасць, трывожнасць, бяссонніца. Гематомаў і крывацёкаў няма. Падкажыце, калі ласка, што рабіць далей? За апошнія 5 гадоў лейкацыты вышэй за 3,85 не ўзнімаюцца.

Наталля Клімковіч і Людміла Смірнова: Зніжэнне лейкацытаў у вас можа быць звязана з хранічным тэрыяідытам, хранічным гастрытам з наяўнасцю інфекцыі Хелікабактар пілоры, а таксама з носьбіцтвам вірусаў герпес-групы. Па выніках біяпсіі слізістай страўніка вам варта звярнуцца да гастраэнтэролага, а таксама да інфекцыяніста на прадмет абследавання на вірусы герпес-групы. З нагоды замерлай цяжарнасці мы рэкамендуем даследаванне на АФС і генетычны пашпарт на трамбафілію.

Мне 43 гады. На працягу 7 гадоў як мінімум паніжаныя паказчыкі лейкацытаў (3,6-4,0 пры норме 4,5, лімфацыты абс. 1,13 пры норме ад 1,13), астатнія паказчыкі крыві ў норме. Біяхімічны аналіз таксама ў норме. Але ёсць гастрыт, які перыядычна абвастраецца. Ці можа гэта з'яўляцца яго следствам? Ці варта прайсці яшчэ дадатковыя даследаванні па крыві?

Людміла Смірнова: У вас памежныя лічбы лейкацытаў, блізкія да нормы. Гастрыт можа быць прычынай перыядычнага малаважнага зніжэння лейкацытаў. Дадатковых даследаванняў не патрабуецца. Рэкамендуем лячыць гастрыт.

Дачцэ 4,5 года. Перахварэла на вірусную інфекцыю, якая ўскладнілася абвастрэннем танзіліту. Быў прызначаны антыбіётык. Пасля яго прыёму здалі аналіз крыві. Педыятр сказала, што ўсё ў норме, акрамя базафілаў – 2. Адпраўляе да гематолога. Ці так гэта сур'ёзна? Або проста варта пераздаць праз пару тыдняў аналіз? І ці можа гэты паказчык узнікнуць з-за абвастрэння атапічнага дэрматыту? Эазінафілы пры гэтым – 3.

Наталля Клімковіч: Нязначнае павышэнне базафілаў з'яўляецца рэакцыяй на інфекцыю. Такое часта бывае ў перыяд выздараўлення. Вам трэба зрабіць кантроль агульнага аналізу крыві праз два тыдні пасля выздараўлення. Колькасць базафілаў не звязана з наяўнасцю атапічнага дэрматыту.

У маёй дачкі, ёй зараз 17, на працягу 5 гадоў усе апісаныя сімптомы прысутнічалі: перыядычнае павышэнне тэмпературы цела, празмерная патлівасць, частыя насавыя крывацёкі і, адпаведна, жалезадэфіцытная анемія, утварэнне невялікіх гематомаў без траўмаў, павелічэнне лімфавузлоў. Але паўгода таму мы зрабілі аперацыю ў носе на прыпальванне сасудаў. У выніку за гэты перыяд кроў з носа была 2 разы, падняўся паказчык жалеза. Потавыдзяленне, невялікія сінякі і лімфавузлы на шыі ёсць і цяпер. Якія паказчыкі варта трымаць пад кантролем і ці могуць яны пасля падлеткавага перыяду знікнуць?

Наталля Клімковіч: Вашай дачцэ варта кантраляваць агульны аналіз крыві 1 раз у паўгода. Паказчык сыроватачнага ферытыну і гармоны шчытападобнай залозы – 1 раз у год. І зрабіць кантроль аналізу крыві на АСЛ-О і ўзровень вітаміну D. Калі памеры лімфатычных вузлоў у межах 10 мм і гэта шыйная і падсківічная групы – гэта варыянт нормы.

У нас хлопчык, 8 гадоў. Як любы бацька, хацеў бы быць упэўненым, што маё дзіця здаровае. Проста часам заўважаюцца ў яго сімптомы, апісаныя ў анонсе: перыядычнае нязначнае павышэнне тэмпературы цела без бачных прычын, празмерная патлівасць (асабліва гэта назіралася ў раннім узросце, падчас сну), насавыя крывацёкі, магчыма ўтварэнне гематомаў (але гэта хлопчык, і як ва ўсіх хлопчыкаў, складана прасачыць, былі траўмы ці не, але ўвесь час у сіняках). Можа быць, вы нам параіце, якія трэба здаць аналізы, каб быць упэўненымі, што з ім усё ў парадку?

Наталля Клімковіч: Пры апісаных сімптомах варта зрабіць агульны аналіз крыві, біяхімічны аналіз крыві, каагулаграму і паказаць дзіця оталарынголагу. Пры адсутнасці паталагічных зменаў у аналізах турбавацца не варта.

Я інвалід 2 групы (3 стадыя раку малочнай залозы), 60 гадоў. У мяне сын 13 гадоў. У яго ўжо гадоў 7 павялічаны лімфавузлы ззаду на шыі. Праходзілі УГД шыі і здавалі розныя аналізы. Урач, які рабіў УГД, сказаў, што трэба зрабіць пункцыю. Мы ездзілі ў Магілёў у дзіцячую абласную бальніцу. Там сказалі, што ўсё добра і пункцыю рабіць не трэба. У дзіцяці ў другой палове дня і ўвечары часта бывае тэмпература 37,2-37,3, ужо гадоў 5, хаця прастуды няма. Мой сын фізічна развіты па мужчынскіх вартасцях і 1,73 см росту. Вучыцца добра. Ці можна пад'ехаць да Вас на платную кансультацыю? Я згодная на любы дзень і любы час. Калі трэба папярэдне зрабіць аналізы, дык напішыце, якія.

Наталля Клімковіч: Вы можаце запісацца на кансультацыю да гематолага кафедры дзіцячай анкалогіі і гематалогіі ў прафесарскі лячэбна-кансультатыўны цэнтр БелМАПА. Папярэдне трэба зрабіць агульны аналіз крыві, аналіз крыві на АСЛ-О і СРБ і УГД перыферычных лімфатычных вузлоў.

Мне 36 гадоў. Ужо гадоў з 10 турбуе павышаная патлівасць, якая пачалася рэзка і працягваецца да гэтага часу. Нічога не дапамагае. І пастаянная стомленасць. Раскажыце, як я магу гэта вылечыць ці якія аналізы трэба здаць, каб высветліць, што са мной? Ужо стамілася жыць у такім стане.

Людміла Смірнова: Рэкамендую зрабіць агульны аналіз крыві і, калі ён у норме, звярнуцца да эндакрынолага.

У мяне пытанне з нагоды АФС і прызначэння аспірыну па-за цяжарнасцю. Ёсць 1 дзіця, 1 цяжарнасць, якая замерла, 10 тыдняў, гематолагам выстаўлены дыягназ АФС 1 катэгорыі (вынікі абследаванняў не на руках, кансультавалася ў 2 спецыялістаў). Пры ўжыванні аспірыну пачаліся міжвольныя крывацёкі з дзяснаў (у мяне таксама маецца КАД на шчацэ), праведзена агрэтаграма трамбацытаў, дзе ступень агрэгацыі 33,6% (N 66-84%) з індуктарам Адрэналін; 59,1% (N 55-74%) Рыстацэтын; 38,1% (N 13-26%) АДФ мкМ 2,5; 26,3% (N 55-100%) АДФ мкМ 1,5. Быў прызначаны вітамін D (Дэвіт па схеме). Адменены аспірын. Пры планаванні цяжарнасці ў будучым прызначаны Фрагмін або Клексан. З іншых абследаванняў: УГД сэрца: скар. функцыя здавальняючая, памеры камер у норме, ПМК 0-1 з рэгургітацыяй 0-1, сярэдне ўшчыльненая сценка аорты. УГД брушной поласці – норма. Біяхімічны аналіз крыві – норма. Неэразіўная ГЭРБ, хранічная язва цыбуліны 12 п. кішкі ў стадыі рубцавання пры эндаскапіі страўніка. З асабістых назіранняў: на працягу жыцця лёгка ўтвараюцца сінякі і падскурныя кропкавыя сінякі на нагах. Маецца варыкознае пашырэнне венаў на адной назе, не турбуе нічога. Калі заўважаю з'яўленне ўсяго гэтага, а таксама пры вялікіх менструацыях (першыя 2 дні), я прымаю Аскаруцін. Усё праходзіць, яго мне ніхто не прапісваў, але, паколькі заўважаю эфект на працягу дня, дык дадзеныя вітаміны ў мяне заўсёды пад рукой. Сінякі з'яўляюцца перыядамі, на мой погляд. Ці варта выкарыстоўваць Клексан і г.д. пры планаванні цяжарнасці і падчас яе, калі паказчыкі крыві, як я разумею, не паказваюць на схільнасць да тромбаў? Як можа дзейнічаць Аскаруцін на папярэджанне ўтварэння сінякоў і вялікіх менструацый? Ці можна мне яго прымаць? Бо проста складана спыніцца, часам магу з'есці 5 або 6 вітамінак за адзін раз.

І яшчэ пытанне. У майго добрага знаёмага тэмпература цела заўсёды 37, яго нічога не турбуе, вельмі рэдка хварэе. Але чалавек пакутуе, бо заўсёды горача, улетку асабліва. Таксама часта п'е ваду. Ці можа такое быць варыянтам нормы (звычайныя аналізы ў норме) або варта пашукаць прычыну?

Людміла Смірнова: Пры надыходжанні наступнай цяжарнасці вам будзе прызначаны адзін з прэпаратаў нізкамалекулярнага гепарыну. Гэта зробіць гематолаг пры надыходзе цяжарнасці. Аспірын па-за цяжарнасцю, калі ён дае выяўленую крывацечнасць, прымаць не варта. Пры павышэнні D-дымераў больш за дзве нормы можна разгледзець магчымасць прызначэння Ксарэлта. Аднак завочна такія прэпараты не прызначаюцца, патрэбна кансультацыя гематолага. Прэпарат Аскаруцін можаце прымаць, шкоды не будзе. Магчыма памяншэнне ўтварэння сінякоў.

Наконт знаёмага: неабходны агульны аналіз крыві. Калі ён нармальны, звярнуцца да эндакрынолага.

Майму дзіцяці 4 месяцы, у яго павышаны ўзровень трамбацытаў у крыві. У дынаміцы гэта выглядае так: 446-556-660-632-632. Дадзеныя атрыманыя па выніках ААК. Дзіця на грудным выкормліванні, і бываюць рэакцыі на прадукты харчавання, якія, здавалася б, з розных крыніц, не з'яўляюцца алергенамі. Пры гэтым я выконваю ГА дыету з моманту нараджэння дзіцяці. Пра што можа сведчыць такі ўзровень трамбацытаў у крыві і ці звязана гэта з харчовай алергіяй? Ці з'яўляецца павышаны ўзровень трамбацытаў падставай для медагляду?

Наталля Клімковіч: У вашага дзіцяці рэактыўны трамбацытоз, які можа быць звязаны з носьбіцтвам інфекцыйнага агента, і гэта з'яўляецца нармальнай рэакцыяй. Я б рэкамендавала вам зрабіць аналіз калу на дысбактэрыёз.

Паніжаны гемаглабін, узрост 60 гадоў, прымаю фоліевую кіслату. Як можна падняць гэты паказчык?

Наталля Клімковіч: Прычынаў паніжанага гемаглабіну можа быць шмат. Таму неабходна зрабіць агульны аналіз крыві, паказаць яго ўчастковаму тэрапеўту, а пры неабходнасці – гематолагу.

Майму дзіцяці 6 гадоў. У яго на працягу ўсяго дня і ноччу вельмі павышанае потавыдзяленне, «хоць майку выціскай», вельмі пацее спіна і галава, пот з непрыемным кіслявым пахам. Носім толькі баваўняную бялізну. Вопратку купляем толькі з натуральных матэрыялаў. Дома тэмпература паветра 20 С. Апрануты заўсёды па надвор'і, не перахутаны. Перыядычна падымаецца тэмпература 37-37,2. Хлопчык важыць 26,5 кг. Рост 123 см. Хранічных захворванняў не выяўлена. Задавала пытанне педыятру, кажа, што ўсё нармальна, гэта асаблівасці вегетатыўнай сістэмы.

Наталля Клімковіч: Вашаму дзіцяці варта пракантраляваць агульны аналіз крыві. Калі ўсе паказчыкі ў ім адпавядаюць норме, кансультацыя гематолага не патрабуецца. Рэкамендую кансультацыю эндакрынолага і кантроль за рухальным рэжымам хлопчыка – яму паказана дынамічная фізічная нагрузка.

У чым можа быць прычына? Лейкацыты ніжэйшыя за норму (3,50), эрытрацыты вышэйшыя за норму (5,7). Нейтрафілы ніжэйшыя за норму (45,8), лімфацыты абс. колькасць ніжэйшая за норму (1,368), манацыты вышэйшыя за норму (117). Нейтрафілы сегментаядэрныя ніжэйшыя за норму (42). Усё астатняе ў норме.

Людміла Смірнова: У вас лейкапенія лёгкай ступені. Для больш дакладнага меркавання неабходна прадаставіць агульны аналіз крыві цалкам тэрапеўту або гематологу, лепей два-тры з прамежкам у 3-4 тыдні.

На працягу вельмі доўгага часу трымаецца пастаянная тэмпература ў межах 37,2-37,3, адзначаецца пастаянная слабасць, маецца анемія (пастаянна зніжана жалеза і ферытын), пры здачы крыві павышаны імунаглабулін М, імунаглабулін G у норме. Па УГД працяглы час маецца два лімфавузлы ў печані. Разнастайныя ФГДС, каланаскапіі, УГД, аналізы на розныя інфекцыі нічога не выяўляюць. Падкажыце, калі ласка, ці мае сэнс правярацца на такія захворванні, як: плазмаклетачныя захворванні/хваробы цяжкіх ланцугоў/макраглабулінемія/монакланальныя гамапатыя невыразнага генэзу (МГНГ)/множная міелома.

Людміла Смірнова: Пры зніжэнні ўзроўню гемаглабіну і ферытыну варта правесці курс лячэння жалезадэфіцытнай анеміі прэпаратамі жалеза. А для выключэння захворванняў крыві, якія вы пералічваеце, неабходна звярнуцца да гематолога, у прыватнасці, Мінскага дыягнастычнага цэнтра.

Пакутую ад празмернай патлівасці ў вобласці шыі, пляча злева і правага боку. Праблема ўзнікае пры любой актыўнасці (прыбіранне, хада) і праходзіць пасля адпачынку. Праходзіла абследаванне ў эндакрынолага і неўролага, нічога не выяўлена. Сітуацыя пагаршаецца. У якім кірунку рухацца?

Людміла Смірнова: Зрабіце агульны аналіз крыві. Калі ён у норме, паўторна звярніцеся да эндакрынолага.

Мужу 31, у агульным аналізе крыві павышаны паказчыкі: сярэдні аб'ём трамбацытаў (MPV) - 12,5; каэфіцыент вялікіх трамбацытаў (P-LCR) - 45. Такія паказчыкі захоўваюцца на працягу года. Астатнія значэнні ў межах нормы. Паказчыкі біяхіміі (АЛТ, АСТ, глюкоза, гармоны шчытавідкі) таксама ў норме. Муж займаецца спортам у трэнажорнай зале. Скаргаў на самаадчуванне няма. Пра што кажуць дадзеныя паказчыкі і ці трэба дадатковае абследаванне?

Людміла Смірнова і Наталля Клімковіч: Павелічэнне MPV характэрна для маладых трамбацытаў. Гэта можа быць звязана з інтэнсіўнымі трэніроўкамі ў трэнажорнай зале. Гэта варыянт нормы. І турбавацца не варта.

З дзяцінства моцна пацеюць далоні без прычыны. Ні адзін урач не можа даць канкрэтны адказ, у чым справа.

Людміла Смірнова і Наталля Клімковіч: Патлівасць далоняў, хутчэй за ўсё, звязана з асаблівасцямі вашай вегетатыўнай сістэмы. Калі паказчыкі агульнага аналізу крыві ў норме, падставы для звароту да гематолога няма.

У сына з нараджэння павялічаны лімфавузел на шыі, таксама ён вельмі моцна пацее. ААК заўсёды ў норме. Ці варта нам турбавацца? Дзіцяці ўжо 8 гадоў.

Наталля Клімковіч: Звярніце ўвагу на памеры лімфатычнага вузла. Памер нармальнага лімфатычнага вузла – у межах 10 мм. У любым выпадку, нават калі ён павялічаны, такая доўгая яго наяўнасць паказвае на рэактыўны характар (рэакцыя на інфекцыі зоны насаглоткі). Рэкамендую назіранне ў оталарынголага і кантроль агульнага аналізу крыві 1 раз у год.

Пасля родаў на нагах сталі з'яўляцца без прычыны гематомы (сінякі), якія моцна свярбелі. Здавала і аналізы на згушчальнасць, і хадзіла да дэрматолага – усё разводзілі рукамі. Прычыну так і не знайшлі. Праз два месяцы ўсе прайшло. Калі гэта паўторыцца, да якога ўрача ўсё-ткі звярнуцца і на якое захворванне гэта падобна?

Людміла Смірнова: Паказаныя сімптомы больш характэрныя для алергічнага захворвання. Калі гэта паўторыцца, мэтазгодна звярнуцца да алерголага.

Дзіця (8 гадоў) за два месяцы перахварэла на тры сур'ёзныя захворванні. Адразу перанёс сальманелёз, праз два тыдні пасля выпіскі з бальніцы захварэў на вятранку, а праз пару дзён пасля апошніх высыпанняў падхапіў грып... Зараз з дзіцем усё добра. Прайшло ўжо тры месяцы, ён здаровы, ходзіць у школу, не хварэе. Але за час хваробы моцна схуднеў. І вагу сваю ранейшую дагэтуль не набраў, хаця есць добра. Ці варта нам здаць аналізы, каб зразумець, чаму дзіця такое худое?

Наталля Клімковіч: Сальманелёз – вельмі сур'ёзнае інфекцыйнае захворванне, якое можа мець наступствы: парушэнне работы ферментаў і суадносінаў мікрафлоры СКТ. Калі паказчыкі агульнага аналізу крыві адпавядаюць норме, вам варта звярнуцца для абследавання да гастраэнтэролага.

Цікавіць, пры якіх лічбах трэба прымаць прэпараты, што павышаюць узровень гемаглабіну? Дзіцяці 8 месяцаў.

Наталля Клімковіч: Нармальная канцэнтрацыя гемаглабіну для дзіцяці 8 месяцаў – 115-150 г/л. Для вырашэння пытання аб неабходнасці прыёму прэпаратаў жалеза або фоліевай кіслаты вам трэба звярнуцца да педыятра з агульным аналізам крыві.

Мне 34. З 16 гадоў жыву з павышанай патлівасцю. Пастаянна пацеюць далоні, ступні ног і падпахі. У летні перыяд, калі горача, пот часам проста льецца. З-за чаго гэта адбываецца, ці перадаецца гэтая «здольнасць» у спадчыну? Як з павышанай патлівасцю змагацца?

Людміла Смірнова: Гэта звязана з павышэннем тонусу вегетатыўнай нервовай сістэмы. Звярніцеся да неўролага і эндакрынолага. Патлівасць праходзіць з узростам.

Мне паставілі дыягназ: дыфузная В-вялікаклеточная нехаджкінская лімфома міжсцення. Прайшла першы курс хіміятэрапіі па пратаколе R-CHOP (Украіна, Львоў). У якой клініцы ў вашай краіне займаюцца лімфомамі? І якая прыблізная цана аднаго курса лячэння і знаходжання для замежнікаў?

Наталля Клімковіч: Рэкамендуем звярнуцца ў РНПЦ анкалогіі і медыцынскай радыялогіі ім.М.М.Аляксандрава.

Маё дзіця нарадзілася з добрым гемаглабінам, падчас цяжарнасці ў мяне праблем таксама ніякіх не было, заўсёды 140 г/л, толькі да дзевятага месяца апусціўся да 110 г/л. Бліжэй да 2-х месяцаў у дзіцяці гемаглабін апусціўся да 90 г/л, апетыт пагоршыўся. Цяпер нам ужо 2,5 месяца, п'ём Ферапол 1 раз у суткі па 4 кроплі (2 тыдні прымаем, урач сказаў 2 месяцы піць), гемаглабін падняўся да 104 г/л. Ці дастаткова нам нашага лячэння для таго, каб у далейшым пазбегнуць праблем, і якія могуць быць наступствы?

Наталля Клімковіч: Калі праз два тыдні ад пачатку прыёму прэпарату жалеза прырост гемаглабіну склаў 14 г/л, значыць, лячэнне падабранае правільна. Лячэнне жалезадэфіцытнай анеміі доўгае і складае ў вашым выпадку не менш за 4 месяцы. Бо пасля нармалізацыі гемаглабіну вашаму дзіцяці паказаны прыём прэпаратаў жалеза для аднаўлення тканкавых запасаў. Толькі тады лячэнне будзе поўным.

Ці варта звярнуць увагу на асаблівасць сваіх аналізаў? Справа ў тым, што ў мяне заўсёды (ва ўсіх аналізах) назіраецца нейтрапенія і лімфацытоз. Мне 19 гадоў, ніколі педыятры не звярталі на гэта ўвагу. Паглядзела сваю дзіцячую карту, сітуацыя прыкладна такая ж. Сутнасць: нейтрафілы 25-35% у сярэднім, лімфацыты 60-65%. У апошнім прафілактычным аналізе ад 26 студзеня: 25,8% нейтрафілаў, 1,31 абс., лімфацыты 61,2%, лейкацыты 5,08. Усе астатнія паказчыкі ў норме. Паталагічных формаў клетак няма, палачкаядзеррныя не перавышаюць 6%. Ці варта звяртацца за даабследаваннем да спецыяліста, ці гэта з'яўляецца індывідуальнай асаблівасцю?

Людміла Смірнова: У вас маецца нейтрапенія лёгкай ступені. Прычынаў для гэтага некалькі. Перш за ўсё трэба выканаць ФГДС, выключыць Хелікабактар пілоры, выканаць УГД органаў брушной поласці, здаць аналіз крыві на антыцелы вірусаў герпес-групы.

Падкажыце, калі ласка, пра асаблівасці вядзення цяжарных з НТ. Хто павінен кантраляваць дазіроўку НМГ, ці неабходна рабіць аналіз на анты-XA? Дзе ў Мінску можна зрабіць тромбаэластаграму?

Людміла Смірнова: Падчас цяжарнасці неабходна кантраляваць дазіроўку НМГ не радзей за 1 раз у месяц. Кантроль выконвае акушэр-гінеколаг жаночай кансультацыі па ўзроўні D-дымераў. Тромбаэластаграму можна зрабіць у РНПЦ дзіцячай анкалогіі, гематалогіі і імуналогіі, ва ўсіх буйных шматпрофільных клініках, Мінскім кансультацыйна-дыягнастычным цэнтры.

У мяне павышаная патлівасць верхняй часткі тулава (спіна, грудзі, галава), але рукі і ногі не пацеюць. Пацею і ад фізнагрузак, хуткай хады, і проста калі ўвайду ў цёплае памяшканне. Усім нармальна, а з мяне пот цячэ! Мне 40 гадоў, жанчына, вага 90 кг, рост 170 см, гармоны ў норме, але ёсць шматвузлавы валляк шчытападобнай залозы. Іншых захворванняў быццам няма, ціск 120/80 мм рт.сл. У маладосці таксама магла моцна ўспацець, у асноўным падпахі, але значна меней, чым цяпер. Звярнула ўвагу, што патлівасць павялічылася пасля вымушанага перапынення цяжарнасці ў 28 гадоў. Я пачала набіраць вагу (была 68-70 кг) і моцна пацець. Звярталася да эндакрынолагаў з гэтым пытаннем, але яны нічога пэўнага не сказалі. Дзе і ў каго можна пракансультавацца па гэтым пытанні? Ці, можа, мне трэба моцна схуднець?

Людміла Смірнова: Улічваючы гісторыю вашага сімптомакомплексу, рэкамендуем звярнуцца ў прафесарскі лячэбна-кансультатыўны цэнтр БелМАПА да эндакрынолага.

Зараз дачцэ 4,5 года. У 10 месяцаў без на тое прычыны ўпаў гемаглабін да 61 г/л, паднялі даволі хутка прэпаратамі жалеза. У тры гады роўна пайшла ў садок, быў вельмі моцны стрэс, з'явілася слабасць (не магла хадзіць наогул, толькі ляжала днямі), валасы пачалі выпадаць клоччамі. Аказалася, што на фоне добрага гемаглабіну нізкае жалеза (2,5 мкмоль/л пры мінімуме 9 мкмоль/л). І вось ужо паўтара года дачка п'е «Ферум Лек» па 5 мл штодня, пры гэтым узровень жалеза трымаецца каля 100 г/л, каляровы паказчык 0,76. Некалькі месяцаў таму адмянілі «Ферум Лек», але ўзровень жалеза праз месяц пасля адмены зноў быў нізкі, слабасць з'явілася і выпадзенне валасоў. Некалькі разоў ляжалі ў бальніцы на абследаванні, прычыну на дадзены момант не выявілі. Прапануюць проста і далей піць жалеза. Падкажыце, калі ласка, якая можа быць прычына? Куды можна звярнуцца для абследавання? Паўтара года таму ў мяне рэзка павялічыліся лімфавузлы (шыйныя, падсківічныя, падпахавыя, пахвінныя) да 3 см. Звярталася да многіх урачоў, аналізы ў норме, прычыну не выявілі. Некалькі вузлоў выразалі для біяпсіі, анкалогіі няма. Турбуюць начное потавыдзяленне, нізкі ўзровень жалеза пры нармальным гемаглабіне, слабасць і выпадзенне валасоў. Таксама (не ведаю, звязана гэта ці не) паўтара года таму з'явілася тахікардыя да 120 удараў у спакойным стане, прычыну таксама не знайшлі, турбуе перыядычна да гэтага часу. Падкажыце, якая прычына можа быць?

Наталля Клімковіч: У вашага дзіцяці жалезадэфіцытная анемія, для лячэння якой паказаны прыём прэпаратаў жалеза. Аднак іх варта падбіраць індывідуальна. Яны не ва ўсіх аднолькава добра працуюць, і ў вашым выпадку трэба зрабіць змену прэпарату. Для разліку дозы і падбору лекавага сродку звярніцеся да педыятра. А вам варта зрабіць аналіз крыві на сыроватачны ферытын і, у выпадку зніжэння, таксама прымаць прэпараты жалеза. Іх вам можа прызначыць тэрапеўт.

У майго сына (17 гадоў) працяглы субфебрылітэт (37-37,2). Патлівасць. Здалі ўсе аналізы крыві, прайшлі ўсіх урачоў (кардыёлаг, інфекцыяніст, лор, акуліст, неўролаг) – нічога не знаходзяць. Што нам рабіць?

Наталля Клімковіч: Вашаму сыну трэба здаць аналіз крыві на ферытын, АСЛ-О і СРБ, а таксама на антыцелы да вірусаў герпес-групы. Паказаная кансультацыя эндакрынолага.

Працяг анлайн-канферэнцыі чытайце на сайце Здаровыя людзі (24health.by).

Падпісвайцеся на наш канал у Telegram, групы ў Facebook, «УКантакце», у «Аднакласніках» – і будзьце ў курсе свежых навінаў! Толькі цікавыя відэа на нашым канале YouTube, далучайцеся!

Фота – Аксана Жураўлёва.

Матэрыялы на сайце 24health.by носяць інфармацыйны характар і прызначаныя для адукацыйных мэтаў. Інфармацыя не павінна выкарыстоўвацца ў якасці медыцынскіх рэкамендацый. Ставіць дыягназ і прызначае лячэнне толькі ваш урач. Рэдакцыя сайта не нясе адказнасці за магчымыя негатыўныя наступствы, якія ўзніклі ў выніку выкарыстання інфармацыі, размешчанай на сайце 24health.by.

72 0 193

Журналіст
Глядзіце таксама
Наверх